13 stycznia

Batoniki owsiane

Miały być krojone batoniki, a wyszły łamane ;-) chyba użyłam za mało miodu ;-( obiecuję na dniach zrobić ich nową wersję i zaktualizować przepis ;-)
Wydawałoby się że to jedne z najłatwiejszych ciasteczek owsianych, wystarczy zmieszać składniki łyżką.
Moje ciasteczka powstały głownie na bazie płatków owsianych błyskawicznych. Ale można je przygotować dosypując rozmaitych dodatków bakaliowych, mącznych i innych i za każdym razem ich smak może być inny.


Składniki:
- 200 gram płatków owsianych błyskawicznych
- 70 gram pestek dyni
- 40 gram pestek słonecznika
- 30 ml syropu waniliowego
- 80 gram miodu akacjowego
- 40 ml oliwy z oliwek
- 12 gram rodzynek

Wykonanie:
Oliwę, syrop i miód podgrzewamy do połączenia składników.
Pozostałe suche składniki tj.płatki, pestki dyni i słonecznika, rodzynki mieszamy w jednej misce. Zalewamy podgrzaną oliwą i mieszamy łyżką.
Płaską, kwadratową formę 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Płatki układamy na blaszce, mocno ugniatamy. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger